Zakenreis naar Turkije

Aanbevelingen voor de zakelijke reiziger naar Turkije

Gaat u op zakenreis naar Turkije? Dan is het slim uw bezoek goed voor te bereiden, niet alleen inhoudelijk, maar ook op het gebied van cultuurverschillen. Op deze pagina leest u hoe u dit kunt doen.

Nederland staat in de top drie van grootste investeerders in Turkije in het afgelopen decennium. Jaarlijks wordt er voor drie miljard euro vanuit Nederland geëxporteerd naar Turkije en voor bijna vier miljard geïmporteerd. Kortom: er wordt veel gehandeld tussen Turkije en Nederland, en wellicht na u zakenreis naar Turkije nog veel meer.

Zakelijke etiquette in Turkije

De eerste benadering van zakenrelaties is in Turkije vaak vrij formeel. Geef elkaar zowel bij aankomst als bij het afscheid een hand en sla hierbij niemand over. Het is gebruikelijk bij een eerste kennismaking voor te stellen met uw titel en achternaam. Als man kan het zijn dat vrouwen niet heel overtuigend hun hand aanbieden, dat kan namelijk al snel als te intiem worden beschouwd. Het is in Turkije gebruikelijk niet direct over zaken te beginnen, maar eerst over algemene zaken te praten. Elkaar op een informele manier goed leren kennen is in Turkije erg gebruikelijk en wordt over het algemeen veel belangrijker gevonden dan in Nederland. Uw zakenrelatie geeft aan wanneer het zo ver is om ter zake te komen.

Zakendoen in Turkije

Tijdens zakelijke gespreken is het niet ongebruikelijk de telefoon op te nemen, dit wordt niet als onbeleefd ervaren. Aangeboden drank weigeren echter vaak wel, net als het wijzen naar personen. De politieke situatie ligt gevoelig, dit onderwerp mijden kan dan ook geen kwaad. Naar mate men elkaar beter leert kennen worden vooral de contacten tussen mannen onderling vaak intiemer dan gebruikelijk in Nederland en België. Een goede zakenrelatie zal naar Nederlandse maatstaven dichterbij u gaan staan, waarmee uw persoonlijke ruimte kleiner wordt. Wordt u mee uit eten genomen? Een formeel bedankje en een tegenuitnodiging worden zeer op prijs gesteld. Wordt u bij een zakenrelatie thuis uitgenodigd? Een presentje wordt zeer gewaardeerd, maar liever geen alcohol.

Vervoer binnen Turkije

Vervoer binnen de Turkse steden is over het algemeen goed geregeld. De meest efficiënte manier van vervoer voor zakelijke reizigers die niet erg bekend zijn in de betreffende stad is de taxi. Deze kunt u gewoon op de meter laten rijden, een prijs afspreken is niet nodig. Ook trams, metro's, veerboten en minibusjes (dolmus) zijn goed bruikbaar voor zakelijk vervoer, terwijl ze tegelijk een inkijk geven in de Turkse cultuur.

Tips voor een zakelijk succes in Turkije

  • Leer enkele Turkse woorden en gebruik deze tussendoor
  • Bevestig een afspraak kort vooraf nogmaals
  • Kom stipt op tijd bij uw zakelijke afspraak
  • Wissel visitekaartjes uit bij elke zakelijke ontmoeting
  • Investeer tijd in het wekken van vertrouwen
  • Laat contracten controleren door een specialist in Turks recht
  • Onderteken enkel Engelstalige contracten
  • De Nederlandse ambassade in Ankara ondersteunt zakenreizigers
  • Vraag voor vertrek een e-Visum Turkije aan, dit is verplicht