Uitleg procedure visum Turkije

Uitleg over de procedure van het visum Turkije

De procedure voor het aanvragen van een visum Turkije is vrij eenvoudig. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de procedure werkt, met toelichting bij elke stap.

Stappenplan visum uitgelegd:

  • Stap 1 | Bepalen of u een visum nodig heeft
  • Stap 2 | Kiezen voor een reguliere of spoedaanvraag
  • Stap 3 | Navigeren naar het aanvraagformulier
  • Stap 4 | Invullen van het aanvraagformulier
  • Stap 5 | Controleren van de aanvraag
  • Stap 6 | Kosten betalen van het visum Turkije
  • Stap 7 | Ontvangen van het visum of de visa

Stap 1 | Bepalen of u een visum nodig heeft

Een visum Turkije is verplicht voor alle reizigers naar Turkije, behalve voor reizigers die in het bezit zijn van een Turks paspoort. Als u naar Turkije gaat voor toeristische of zakelijke doeleinden kunt u een e-Visum aanvragen. Dit is een elektronisch visum dat de reiziger gedurende 180 dagen na de ingangsdatum van het visum de gelegenheid geeft in totaal 90 dagen in Turkije te verblijven. Reist u niet met toeristische of zakelijke redenen, maar bijvoorbeeld om in Turkije te gaan wonen, studeren of werken (in dienstverband bij een Turkse organisatie)? Dan moet u ook een visum aanvragen, maar in dat geval kan dat niet online. Een visum Turkije aanvragen voor wonen, werken of studeren kan via het Turkse consulaat. Blijft u langer dan 90 dagen in Turkije? Dan dient u ook via het Turkse consulaat een visum aan te vragen. Kortom: als u met toeristische of zakelijke doelen minder dan 90 dagen naar Turkije gaat en geen Turks paspoort bezit, kunt u (en bent u zelfs verplicht) online een visum aan te vragen.

Het stadsgezicht van Istanboel

Stap 2 | Kiezen voor een reguliere of spoedaanvraag

Als u aankomt in Turkije wordt direct gecontroleerd of u over een geldig visum beschikt. Dit doet de Turkse douane door uw paspoort te scannen. De douanebeambte ziet dan direct of er voor u een visum is afgegeven. Het is dan ook belangrijk dat uw visum is afgegeven voordat u bij de douane aankomt. Om te zorgen dat u tijdig een visum in ontvangst heeft kunnen nemen kunt u kiezen uit een reguliere aanvraag en een spoedaanvraag. Indien u uw visum aanvraagt meer dan 48 uur voordat u aankomt bij de douane kunt u kiezen voor een reguliere aanvraag. Indien u uw visum aanvraagt minder dan 48 uur voor aankomst, kiest u voor een spoedaanvraag. Normaal gesproken ontvangt u bij een reguliere aanvraag uw visum op de dag waarop u deze aanvraagt, dit kan het Turkse ministerie echter niet garanderen. Een spoedaanvraag resulteert meestal binnen 15 minuten al in een toegekend visum. Vandaar dat deze variant wordt aangeraden als u binnen 48 uur in Turkije aankomt.

Stap 3 | Navigeren naar het aanvraagformulier

Om te starten met de aanvraag klikt u onderaan deze pagina op de rode knop "Start de aanvraagprocedure". Vervolgens vult u de aankomstdatum en uw emailadres in en klikt u op "Nu visum aanvragen". U komt dan op de pagina met het aanvraagformulier.

Stap 4 | Invullen van het aanvraagformulier

In het aanvraagformulier worden als eerste enkele vragen gesteld over de aanvrager. Als u een aanvraag doet voor de visa voor meerdere personen bent u, als aanvrager, de contactpersoon. Indien u bij stap 2 heeft gekozen voor een spoedaanvraag, vink dan het hokje bij 'Spoed levering' aan. Vervolgens vult u alle gegevens van reiziger 1 in (in de meeste gevallen bent u dat zelf). U geeft aan met wat voor reisdocument u zich wilt legitimeren, dit kan een paspoort zijn, maar ook een Nederlandse of Belgische identiteitskaart. Na het invullen van de gegevens van het reisdocument vult u uw naam, geboortedatum en -plaats en de voornamen van uw ouders in. Als u de gegevens van reiziger 1 volledig heeft ingevuld kunt u met dezelfde aanvraag nog een aanvullende visa aanvragen voor extra reizigers. Dat doet u door op "Voeg reiziger toe" te klikken. Vervolgens vult u ook voor de extra reizigers de gevraagde gegevens in. Als u klaar bent klikt u op de knop "Aanvraag controleren" onderaan het formulier.

Stap 5 | Controleren van de aanvraag

Op deze pagina ziet u alle door u ingevulde gegevens nog een keer overzichtelijk onder elkaar weergegeven. Het gebeurt vaak dat aanvragen niet geheel correct worden ingediend. In dat geval is het visum niet geldig en dient een compleet nieuwe aanvraag ingediend te worden. Bij het opnieuw indienen van een aanvraag moeten ook de kosten voor het visum opnieuw worden betaald. Probeer dit te vermijden en controleer op deze pagina nog een keer aandachtig alle ingevulde gegevens. Heeft u een fout gevonden? Klik dan op "Bewerken" terwijl u met uw muis boven het betreffende invulveld hangt. Is alles correct? Geef dan aan hoe u voor de visumaanvraag wilt betalen. Indien u uw Visum Turkije met iDeal wilt betalen kiest u ook uw bank. Tot slot dient u aan te vinken dat u instemt met de Algemene Voorwaarden Reistoestemmingen en klikt u op "Aanvraag bevestigen".

Stap 6 | Betalen van het visum of de visa

U wordt nu automatisch doorgestuurd naar de door u gekozen betaalmethode. De aanvraag wordt pas definitief in gang gezet zodra uw betaling binnen is. Het is belangrijk direct te betalen als u geen vertraging in de procedure wilt veroorzaken.

Stap 7 | Ontvangen van het visum of de visa

Na uw betaling ontvangt u automatisch een e-mail waarin staat dat uw aanvraag en betaling zijn ontvangen. Vervolgens wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Indien u een reguliere aanvraag heeft gedaan krijgt u meestal dezelfde dag nog een e-mail met het toegekende visum of visa. Indien u gebruik heeft gemaakt van de spoedaanvraag kunt u met grote waarschijnlijkheid binnen 15 minuten een mail met uw visum of visa verwachten. Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken garandeert niet dat het visum binnen een bepaalde tijd wordt afgegeven. Indien u niet binnen 48 uur een e-mail met uw toegekende visum of visa heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Nu aan de slag

Heeft u bovenstaande uitleg gelezen en wilt u aan de slag met de aanvraag van uw visum Turkije? Klik op de onderstaande knop om de aanvraagprocedure te starten.