Reizen naar Turkije

Goed voorbereid naar Turkije reizen

Veel mensen reizen naar Turkije voor zaken of vakantie. Bereid u goed voor op uw reis naar Turkije om zo comfortabel, veilig en voordelig mogelijk naar Turkije te reizen.

Algemene informatie over Turkije

De Republiek Turkije is met 780.000 vierkante kilometer negentien maal zo groot als Nederland. De republiek heeft 79 miljoen inwoners en bestaat uit 81 provincies. Istanbul is misschien de bekendste en grootste stad van Turkije, maar Ankara is de hoofdstad. Turkije is geen officieel lid van de Europese Unie, maar wel een kandidaat-lidstaat. Dat betekent ook dat Turkije haar eigen munteenheid heeft, de Turkse lire.

Wist u dat het verplicht is een visum aan te vragen voor u naar Turkije mag reizen? Lees meer over het visum en andere tips over reizen naar Turkije op deze pagina!

Het tijdsverschil tussen Turkije en Nederland/België

Sinds 2016 kent Turkije geen zomertijd meer. Dat betekent dat het tijdsverschil met Nederland in de winter anders is dan in de zomer. In de winter is het tijdsverschil 2 uur met Nederland; in Turkije is het dan 2 uur later dan in Nederland. In de zomer (vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) is het vanwege het tijdsverschil in Turkije 1 uur later dan in Nederland.

Betalen in Turkije

In Turkije wordt betaald met de Turkse lire (TRY). Normale Nederlandse en Belgische bankpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het is ook mogelijk contante euro's bij de bank om te wisselen voor Lires, maar gaat vaak tegen een ongunstige koers. Creditcardmaatschappijen rekenen ook vaak minder gunstige wisselkoersen voor creditcards dan banken voor pinpassen. Let er wel op dat sommige banken bij het pinnen per transactie vaste transactiekosten rekenen. De goedkoopste manier van betalen in Turkije is dan ook door met een reguliere pinpas (de Maestro of V-pay betaalpas van uw bank) contant geld op te nemen bij geldautomaten en met deze contante lires te betalen. Geldautomaten vragen vaak of u het geld wilt opnemen vanaf uw bankrekening in euro's of in lires. Kies altijd voor opnemen in lires, dan gebruikt u de lagere wisselkoers van uw eigen bank en niet die van de Turkse bank die de gelautomaat beheert.

Inentingen voor reizen naar Turkije

Er zijn geen inentingen verplicht voor reizen naar Turkije. Wel worden inentingen tegen hepatitis A en DPT aangeraden. In het zuidoosten van Turkije komt malaria voor. Hier zijn geen inentingen tegen, wel wordt aanbevolen maatregelen te nemen wanneer reizigers dit gebied bezoeken. Denk hierbij aan slapen onder een geïmpregneerd muskietennet, het insmeren van onbedekte huid met DEET en het dragen van lange mouwen, sokken en lange broekspijpen. Voor meer informatie over inentingen en malariapreventie kunt u terecht bij uw huisarts.

Het mooie uitzicht in Turkije

Elektriciteit in Turkije

In Turkije worden dezelfde stekkers, stopcontacten en spanning (230 volt) gebruikt als in Nederland en België. Een reisstekker meenemen is dan ook niet nodig.

Gezondheidszorg in Turkije

Turkije beschikt over prima gezondheidszorg. Artsen spreken behalve Turks vaak ook Engels. Vaak moeten reizigers in Turkije direct betalen voor gebruikte gezondheidszorg. Declareren bij een verzekering kan na terugkomst in Nederland of België. Let op: ziektekostenverzekeringen betalen niet altijd alle gemaakte kosten van gezondheidszorg in Turkije. Het is daarom aan te raden een reisverzekering af te sluiten die ook alle kosten voor gezondheidszorg in Turkije dekt. Voor de zekerheid is het verstandig vóór een eventuele ziekenhuisopname contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Bewaar in elk geval altijd de rekeningen. De meeste medicijnen die in Nederland en België worden voorgeschreven zijn ook in Turkije aan te komen. Toch is het verstandig speciale geneesmiddelen in voldoende hoeveelheden mee te nemen, in de originele verpakking. Reizigers die gebruikmaken van middelen die onder de Opiumwet vallen (zoals enkele sterke pijnstillers en ADHD-middelen) moeten een Engelstalige medische verklaring meenemen.

Eten en drinken tijdens het reizen in Turkije

Het drinkwater in Turkije is gezuiverd met chloor. Hoewel het in principe veilig is, kan het soms maag- en darmklachten veroorzaken. Het gebruik van gebotteld water voorkomt deze klachten. Let erop dat u tijdens uw reis in Turkije alleen goed doorbakken vlees en vis eet.

Het klimaat in Turkije

Turkije ligt dichter bij de evenaar dan Nederland. Het is daardoor in Turkije gemiddeld warmer dan in Nederland. In het zuidwesten van Turkije heerst een mediterraan klimaat met warme zomers, zachte winters en weinig neerslag. Ook in het noorden van Turkije is het meestal relatief warm, hier komt echter meer neerslag voor. Het oosten van Turkije kent een gematigd landklimaat met meer neerslag. Vanwege de vele uren zon en de hoge temperaturen is Turkije een erg populair vakantieland onder Nederlanders en Belgen. Vooral in juni tot en met september is het weer vaak perfect voor (strand)vakanties en stedentrips.

Reizen naar Turkije alleen mogelijk met visum

Vanuit Nederland of België naar Tukije reizen voor vakantie of zakenreizen is alleen toegestaan als u een Turks paspoort heeft, of over een geldig visum voor Turkije beschikt. Een visum Turkije aanvragen kan op deze website.

Voorbereidingen voor reizen naar Turkije:

  • Vraag online een visum Turkije aan (eventueel met spoed).
  • Sluit een reisverzekering af
  • Deblokkeer het gebruik van uw betaalpas in Turkije bij uw bank
  • Haal eventueel inentingen tegen Hepatitis A en DTP
  • Indien u medicijnen gebruikt: neem voldoende voorraad mee