Het visum aanvragen voor reizen naar Turkije

Bent u van plan naar Turkije te reizen? Voor alle toeristische of zakelijke reizen is het verplicht om een elektronisch visum Turkije ofwel e-Visum Turkije aan te vragen. Dat kan heel eenvoudig via deze website.

Tot juni 2014 stonden er vaak lange rijen bij de douane in Turkije. Dat kwam doordat alle reizigers die arriveerden een visum moesten kopen op het vliegveld. Sinds de invoering van het e-Visum Turkije is dit verleden tijd. Het is nu mogelijk, en zelfs verplicht, om voor uw reis een visum aan te vragen. Hierdoor weet de douane op de Turkse vliegvelden precies wie het land in reist en hoeven alleen nog paspoorten te worden gecontroleerd bij aankomst in Turkije. Het elektronische visum is even duur als het oude papieren visum, namelijk €49,95 per persoon. Dit visum is verplicht voor alle reizigers, dus ook voor kinderen en baby's.

Heeft u geen geldig visum bij het betreden van het land? Dan wordt u de toegang ontzegd en mag u Turkije niet in.

Wat reizigers moeten weten om het visum Turkije aan te vragen

Het is belangrijk dat u tijdig een visum Turkije aanvraagt als u van plan bent naar Turkije te reizen. Aanvragen kan online met een aanvraagformulier. Dit formulier is in vijf minuten in te vullen en in te sturen. Het is mogelijk om de aanvraag namens een andere reiziger uit te voeren. Ook is het mogelijk met één aanvraagformulier voor een hele groep tegelijk een visumaanvraag te starten. Hiervoor heeft de aanvrager wel de reisdocumenten van alle reizigers nodig. Het reisdocument kan een paspoort zijn, maar een identiteitskaart wordt ook geaccepteerd. Na het invoeren van alle gegevens van alle reizigers, inclusief kinderen en baby's, kan de betaling worden uitgevoerd. De kosten van dit visum bedragen €49,95 per persoon. Dit bedrag kan worden voldaan per iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard.

De kustlijn van Turkije

Wanneer alles in orde is zal het visum worden toegekend. Dit gebeurt middels een e-mail die wordt verzonden naar de persoon die de aanvraag heeft ingediend. In deze e-mail wordt per reiziger een visum als bijlage mee verzonden. De reiziger dient deze te kunnen overhandigen aan de douane. Normaal gesproken zal de douane bij aankomst in Turkije niet vragen om het visum, dat komt doordat de douane kan zien of dit visum Turkije is toegekend door het paspoort of de identiteitskaart van de reiziger te scannen. Toch kan het voorkomen dat de Turkse douane om het visum vraagt. De reiziger mag dit visum in dat geval hardcopy (uitgeprint) of softcopy (bijvoorbeeld op een telefoon of tablet-pc) te laten zien.

Het verplichte visum aanvragen doet u bij voorkeur minimaal 48 uur voor vertrek naar Turkije voor alle reizigers. Zorg dat u dit visum Turkije op papier of digitaal kunt overhandigen aan de douane.

Verplichte reistoestemming

Het visum is een officiële en verplichte toestemming die alle reizigers nodig hebben voordat ze Turkije mogen betreden voor een zakenreis naar Turkije of voor een vakantie naar Turkije. Het Turkse ministerie voor buitenlandse zaken heeft het elektronische visum ingevoerd met drie doelen. Ten eerste kan door middel van de ingevulde aanvraagformulieren vooraf worden beoordeeld of het voor Turkije wenselijk is als de betreffende persoon naar Turkije reist. Mensen die op een zwarte lijst staan kunnen tijdens het aanvragen van een visum eenvoudig worden geweerd. Ten tweede verkort het elektronische visum de rijen op de vliegvelden. En ten derde is het visum Turkije een welkome inkomstenbron op voor de Turkse overheid. Omdat het land geen deel uitmaakt van het verdrag van Schengen is het niet mogelijk zonder het aanvragen van een visum te reizen naar Turkije.

Turkije maakt geen deel uit van het verdrag van Schengen. Daardoor heeft de overheid het recht een visumplicht in te stellen en hiervoor een bijdrage te vragen.

Het visum Turkije aanvragen

Een visum Turkije aanvragen kan 24 uur per dag middels het digitale visum-aanvraagformulier. Met de uitleg die bij het aanvraagformulier wordt gegeven is invullen niet moeilijk. Eventuele antwoorden op uw vragen kunt u vinden bij de veel gestelde vragen. Het ingevulde aanvraagformulier wordt meestal direct beoordeeld door het Turkse ministerie van buitenlandse zaken en bij goedkeuring ontvangt u vaak dezelfde dag nog per e-mail een bevestiging.

Een spoedaanvraag indienen

Indien u middels de reguliere procedure een visum Turkije aanvraagt zal dit visum met grote waarschijnlijkheid binnen 15 minuten worden afgegeven. Toch adviseert de Turkse overheid om de visumaanvraag minimaal 48 uur voor het vertrek in te dienen, zodat u zeker niet voor verassingen komt te staan. Bent u al op het vliegveld, klaar voor vertrek, en heeft u nog geen visum? Maak dan gebruik van de spoedaanvraag. Een spoedaanvraag voor het visum levert in 98% van de gevallen binnen 15 minuten een goedgekeurd visum op. Het aanvraagformulier voor een spoedaanvraag is hetzelfde formulier als het reguliere formulier; hierin kunt u aanvinken dat u gebruik wilt maken van de spoedaanvraag. De meerprijs van een spoedaanvraag bedraagt €17,50 per persoon.

Uitzonderingen voor het e-Visum

Alle reizigers naar Turkije zijn verplicht om een e-visumaanvraag te starten, behalve reizigers die een Turks paspoort bezitten. Reizigers met toeristische of zakelijke doelen kunnen dit visum digitaal aanvragen via deze website. Dit geldt echter niet voor reizigers die in Turkije willen gaan wonen, werken (in dienst bij een Turks bedrijf) of studeren. Ook reizigers die langer dan 90 dagen aaneengesloten in Turkije willen verblijven kunnen niet volstaan met een online aangevraagd visum voor Turkije. In alle gevallen waarbij de reiziger niet voor zakelijke of toeristische redenen naar Turkije reist, of langer dan 90 dagen in Turkije wenst te verblijven, dient een visum te worden aangevraagd bij het Turkse consulaat.